Natural HorsemanshipNatural Horsemanship basis trainingNatural HorsemanshipTraining long lineNatural HorsemanshipNatural HorsemanshipNatural HorsemanshipSchrikparcours Natural HorsemanshipSchrikparcours met balNatural HorsemanshipNatuurlijk paarden houdenNatural HorsemanshipSchrikparcours met bal en zeil

Natural Horsemanship

Ja, wat is Natural Horsemanship nu eigenlijk? Diverse termen worden gebruikt voor hetzelfde onderwerp en het kent verschillende stijlen. Als ik denk aan Natural Horsemanship, dan denk ik aan het leren van de taal die paarden uiten via hun lichaam. Deze lichaamstaal is goed terug te zien wanneer je naar een kudde paarden kijkt. Vraag je jezelf wel eens af hoe paarden onderling communiceren? Hoe komt het dat het ene paard opzij gaat voor dat andere paard? Hoe vertellen ze elkaar; kriebel me hier of daar? Hoe vertellen ze elkaar "Kom we gaan daar heen, want daar is het gras veel lekkerder"?

Wanneer je hier over nadenkt, zie je dat ook paarden verschillen van karakter. Het ene paard is brutaal en staat altijd vooraan in de wei als de eigenaar komt. De ander staat achter in de wei te wachten en denkt: mijn baas komt toch wel. Weer een ander komt liever niet of juist wel, maar is erg onzeker. Dan hebben we ook nog het leergierige paard, die het hoofd zelf al in de halster steekt en daarmee aangeeft aan de slag te willen. Laten we tot slot de springkippen niet vergeten, die overal van schrikken en snurken en moeilijk stil kunnen staan.

"Je leert goed kijken naar de lichaamstaal van het paard."

Wat kan je ermee?

Via Natural Horsemanship heb ik leren inschatten welk karakter mijn paarden en pony's hebben. Ieder karakter kan op een andere manier benaderd worden, waardoor het paard sneller mee wilt werken. Je leert dus goed kijken naar de lichaamstaal van het paard. Op deze manier kun je leren communiceren met je paard opde manier die voor hem natuurlijk is. Zo hoeft het paard niets nieuws te leren, deze taal kent deze immers al vanaf de geboorte! Bovendien: waarom zouden wij het paard onze taal leren, als wij die van hem kunnen leren? Wij zijn uiteindelijk degene met meer hersenen, toch? Je gaat toch geen Chinees leren wanneer je een Chinees Engels kunt leren? Engels is veel makkelijker.

Hoe doe je dit dan?

Je moet wel bereid zijn een beetje voor gek te staan. Als je vertelt dat je iemand betaalt om je oren naar voren of achteren te doen, dan verklaren veel paardeneigenaren je voor gek. Zo simpel is het wel! Wil je bijvoorbeeld een paard achteruit sturen, dan moet je boos kijken, denken: "Ga van me weg!" en je lijf groot maken. Andersom, wanneer je een paard naar je toe wilt vragen, moet je vriendelijk kijken, denken: "Kom maar!" en je lijf kleiner maken.

Besef dit voor je eraan begint

Communicatie betekent dat twee meningen tellen. Niet alleen die van jou, maar ook die van het paard. Je zult dus ook naar het paard moeten luisteren. Dit betekent niet dat het paard bepaalt wat er gebeurt, maar wel dat deze duidelijk kan maken dat het ergens niet mee eens in. Een voorbeeld is; je wilt je paard naar achteren sturen en je maakt jezelf dus groot en kijkt boos. Een paard kan vervolgens denken: "Ja, wat moet je van me?" Luisteren betekent dat je eerst bedenkt of je zelf iets fout doet. Sta ik verkeerd? Is de vraag niet duidelijk genoeg? Maak ik mezelf niet groot genoeg? Mocht iets dergelijks het geval zijn, dan moet je eerst jezelf afvragen of je duidelijk genoeg bent met je lichaamstaal ipv; denken die knol snapt ook niks!

Natural Horsemanship is ontzettend gaaf. Het is een reis die je samen met je paard begaat, samen op weg naar het gevoel dat alles vanzelf gaat. Het gaat om het idee dat het paard los bij je wilt blijven, omdat het zich veilig voelt bij jou. Bovendien kan iedereen het leren. Bedenk je wel dat het je iets kost. Je paard zal terug gaan praten en je in laten zien dat je zelf ook bereid moet zijn te willen veranderen. Voortaan kun je niet meer de voet optillen door het bruut onder zijn lijf vandaan te trekken, ook dit zul je moeten gaan vragen.

Misschien heb je het verhaal wel eens gehoord van de indiaan en de cowboy? De indiaan houdt zijn hand in een vuist en zegt tegen de cowboy: "Probeer mijn vuist eens te openen?" De cowboy wilt zichzelf bewijzen en probeert met veel geweld de vuist te openen. Na een hoop getrek lukt het de cowboy nog niet! Daarop zegt de indiaan tegen de cowboy: "Waarom vraag je niet gewoon of ik mijn hand wil openen? Als je het me zou vragen, zou ik het zo voor je doen."

"Paarden hoeven geen taal te leren.
Die kennen ze al vanaf hun geboorte!"

Ik ben van mening dat, wanneer mensen zich meer zouden beseffen hoe lastig we het de paarden maken, veel mensen bereid zijn hun taal te leren. Op die manier zou het leven voor de paarden veel prettiger zijn.

Quote: Angels Horse Coaching te Heerjansdam www.angelshorsecoaching.nl

Natural HorsemanshipPaarden leven natuurlijk in kuddes op grote weidenNatural HorsemanshipNatuurlijk paarden houdenNatural HorsemanshipPaarden communiceren Natural HorsemanshipSchrikparcours met parapluNatural HorsemanshipTerug naar de natuur in de weidenNatural HorsemanshipNatuurlijk paarden houdenNatural HorsemanshipTerug naar de natuur in de weidenNatural HorsemanshipNatural Horsemanship