CuttingCutting CuttingCutting CuttingCutting

Cutting

Onderdeel van Cow classes. Er zijn drie onderdelen in Cow classes: Cutting, Team Penning en Working Cow-horse.

Wil een paard geschikt zijn voor cow classes, dan moet het Reining-capaciteiten en Cow Sense bezitten.

Cow Sense

Cow Sense houdt in dat het paard het vermogen heeft om sneller te denken en sneller te manoeuvreren dan een koe. Daarnaast is het belangrijk dat paard en ruiter elkaar goed aanvoelen, maar dit geldt eigenlijk voor alle soorten wedstrijden. Om het paard te trainen wordt vaak gebruik gemaakt van een mechanische koe, die in hoog of laag tempo naar links en rechts wordt bewogen. Het paard moet leren op de gevraagde afstand bij de koe te blijven.

Cutting

Bij Cutting moet de ruiter een koe kiezen uit de kudde die in de ring gebracht is. De combinatie moet de kudde voorzichtig naderen zonder deze te veel te storen. Als de ruiter heeft bepaald welke koe hij van de kudde wil afzonderen, moet de combinatie de koe zo dicht mogelijk naar het midden van de arena drijven.

Twee ruiters, de turnback men, houden de koe in het midden van de arena, terwijl nog twee andere ruiters, de herd holders, ervoor zorgen dat de kudde aan de korte zijde van de arena blijft.

Het is de taak van het paard om te voorkomen dat de koe terug gaat naar de kudde, en ook is het belangrijk dat de koe op de gewenste afstand blijft.

De proef duurt 150 seconden en begint op het moment dat de combinatie de koe van de kudde heeft afgezonderd.

Als de koe niet actief genoeg is, of van het paard wegdraait, mag de ruiter een andere koe kiezen. Dit mag echter niet meer gebeuren dan drie keer tijdens de proef. Draait het paard van de koe weg, dan krijgt men strafpunten.

Ook kost het punten wanneer het paard de koe laat ontsnappen of wanneer de ruiter het paard instructies of aanwijzingen geeft. Het paard moet namelijk zelfstandig werken. De trainingen en intelligentie van het paard maken dat het de gedragingen van de koe nauwlettend in de gaten houdt.

CuttingCutting CuttingCutting CuttingCutting